"Inebriabuntur ab ubertate domus tuae, et torrente voluptatis tuae potabis eos; quoniam apud te est fons vitae, et in lumine tuo videbimus lumen." (Ps. 35,9-10)

szerda, július 30, 2014

Folytatódik a magyar szentélyrombolás, avagy Mátraverebély-Szentkút kibelezése

A Szent Márton-hegyi (pannonhalmi) bencés szentély barbár, minimalista átépítése (ITT) után a népszerű ferences nemzeti kegyhely, Mátraverebély-Szentkút bazilika rangú temploma lett a magyar szentélyrombolás újabb szomorú állomása. A szentségtörő kezek értelmetlen pusztítását és kegyetlen képrombolását szemléltesse itt néhány kép! Ezzel az "átrendezéssel" semmit sem nyertek, de majdnem mindent tönkretettek, s mindezt nem kevés pénzből! Nem értem, hogy a műemlékvédelem miért képtelen arra, hogy leállítsa az egyházi hatóságok őrjöngő ikonoklazmáját! Erre nem is akarok több szót fecsérelni... még egy templom hazánkban, ahová soha többé nem teszem be a lábam.

A kegytemplom szentélye eredeti állapotában, még mielőtt a zsinatot követő liturgikus "reform" fölösleges bútordarabokkal zsúfolta tele
A lényegében érintetlen szentély közvetlen az eszeveszett pusztítás előtt
A szentély két és fél milliárd (!) forint felelőtlen eltapsikolása után. A mellékoltároknak hűlt helye; nem is értem miért hagyták meg a szószéket, amikor úgysem használja már senki.
Az oltárépítvény - az oltárasztal hiányában - immár hivalkodó háttérdekoráció, előtte egy puritán kőkocka, amely steril ipari éleivel teljesen "tájidegen" a barokk szentélyben, híján van minden ízlésnek, bájnak és méltóságnak.
Itt a végén – nehogy a történelmi igazságtétel véletlenül elkerülje őket – nevesíteni kell ennek a borzalomnak első számú felelőseit: Kálmán Péter Peregrin OFM, a kegyhely igazgatója és Holman Attila, a kivitelező Confector Kft. ügyvezető igazgatója.

2 megjegyzés:

MD írta...

Tisztelt Szerző,
írásának tartalmi vizsgálatát szinte ellehetetleníti bántó stílusa. Ön nem érvelni, hanem alázni igyekszik, amely a témához méltatlan.

"még egy templom hazánkban, ahová soha többé nem teszem be a lábam" mondata számomra a leginkább bántó. Hitünk szerint egy templom szakrális rangján olyan talmi körülmények, mint alkotóinak ízlése mit sem változtat. Kérem, gondolja újra állítását, keresse ott is a szépet, ahol nem is gondolná, hogy van.

Építészeti koncepciókon, ízléseken, terek funkcionalitásán lehet vitatkozni, magam is kritikus vagyok e tekintetben.

Tisztelettel üdvözlöm: MD

Parsifal írta...

Tisztelt MD!

Ami itt egyedül bántó stílusú, az az új rítusú tér, nem pedig Alácsi páter jogos felháborodása, a házért való emésztő buzgólkodás... Az az egyetlen "alázás".

Tisztelettel üdvözlöm: Parsifal