"Inebriabuntur ab ubertate domus tuae, et torrente voluptatis tuae potabis eos; quoniam apud te est fons vitae, et in lumine tuo videbimus lumen." (Ps. 35,9-10)

péntek, január 18, 2008

A "Summorum Pontificum", avagy ahogy egy öregember megviccelte a világot

Tegnap (január 17-én) Veiszer Alinda a Záróra című műsorban Beer Miklós váci püspökkel beszélgetett a Magyar Televízió kettes csatornáján. Tulajdonképpen csak véletlen keveredtem ide, hiszen a TV vallási témájú műsorait, melyeknek legfőbb jellemzője a "negédes semmitmondás", elvből azonnal elkapcsolom. Most is csak az tartott a képernyő előtt, hogy Alindát az egyik legvállalhatóbb moderátornak tartom a magyar média sekélyes világában. Amikor Beer püspököt a "Summorum Pontificum" pápai rendelkezéséről kérdezték, ő elnéző félmosollyal az arcán azt felelte: "Én ezt csak úgy tudom értelmezni ..., hogy a merev szabályokat szeretné ő is egy kicsit tágítani (sic!) ... Én csak erre gondolok, hogy egy olyan kedves ... idős embernek a kedves kis vicce ... (he-he) ... hogy hát ő megvicceli a világot." (lásd: http://www.mtv.hu/videotar/?id=16309 körülbelül 21:56 körül)De tényleg! ... Ez a XVI. Benedek egy komikus zseni! Ki gondolta volna, hogy német létére ilyen jó humora van! Mi tagadás, amikor meghallom az "Introibo"-t, én se bírom ki kuncogás nélkül, az introitusnál a vállam is elkezd rángatózni, az offertórium közben már visítva, az előttem ülő hátát lapogatva hahotázok, hogy aztán a konszekráció alatt már kivörösödött fejjel levegő után kapkodjak. Szerzett már nekem néhány feledhetetlenül vidám percet Rejtő Jenő, a Waczak szálló, vagy Besenyő Pista bácsi, de ez a XVI. Benedek, na ez verhetetlen! Így, élemedett korára igazán beértek a poénjai! Kinek hiányzik a beszüntetett rádiókabaré, amikor végre van "tridenti" misénk egy hátát mutógató kosztümös bohóccal, meg azzal a jellegzetes érthetetlen halandzsa szöveggel? ... Zseniális!

Hogy Beer püspök mennyire fején találta a szöget, nyilvánvalóan kiderül az alábbi, "tridenti" liturgiákon készült képes tudósításokból is:


Vidám hívő közösség az 1700-as évekből


Szentmise az 1960-as évek elején


"Tridenti" liturgia a "Summorum Pontificum" megjelenése után
(Bocsánat a kicsit elmosódott képért, de a fényképész maga sem bírta ki nevetés nélkül)

3 megjegyzés:

CLSMA írta...

Ez nagyon tetszett, terjeszteni kéne. M.

Parsifal írta...

A TV-ben egy öregembert láttam, aki megviccelni akarta az embereket... :) Sajnos besültek a 'poénjai'.

classicus írta...

Első gondolatom egy másik főpap megjegyzése volt a papjai felé a motu proprioval kapcsolatban: nem ajánlom senkinek sem, hogy a régi rítus szerint misézzen.
A második az, hogy az MKPK már elég rég óta szégyenteljes "munkát" folytat a liturgia és az egyházzene területén.
A harmadik pedig, hogy Beer püspök úr megfelelési kényszere mindenki felé nem a legjobb módszer arra, hogy megnyerje a lelkeket Istennek. Megnéztem a TV felvételt, és nagyon bánt (személyesen ismerem a püspököt), hogy nyilvánosság előtt, immáron sokadszor ilyen felelőtlenül nyilatkozik.
ui: szerintem el sem olvasta a Motu peropriot, és emellett nem is ért hozzá. Amihez pedig nem ért valaki, ne szóljon hozzá se, meg bele se!
Istennek hála, egyre több pozitív dolgot tapasztalok a Motu proprioval kapcsolatban....