"Inebriabuntur ab ubertate domus tuae, et torrente voluptatis tuae potabis eos; quoniam apud te est fons vitae, et in lumine tuo videbimus lumen." (Ps. 35,9-10)

péntek, október 05, 2007

A '62-es Misszálé a világhálón

Atyámfiai!

Aki ismer engem, az tudja, hogy nem vagyok valami nagy rajongója a klasszikus római misszálé '62-es változatának. Ennek többek között természetesen a legfőbb oka a nagyheti szertartások 1955-ös proto-Bugnini "reformja", ami leginkább az "itt a piros, hol a piros" néven ismert tréfás kis trükközéshez hasonlít. Mindemellett tisztában vagyok azzal, hogy Őszentsége XVI. Benedek liturgikus motu propriójában ezt írta elő jogilag kötelező erővel.

Mivel az MKPK korábban igencsak sajnálkozott afölött, hogy a régi misszálé '62-es kiadása nehezen beszerezhető Magyarországon (lásd ezen a bloggon az ezév szeptember 14-i bejegyzést), talán orvosolja valamelyest ezt a "szükséghelyzetet", hogy immáron a kérdéses változat teljes egészében elérhető a világhálón (pdf formátumban):

http://www.musicasacra.com/pdf/missale62.pdf

2 megjegyzés:

áfonya írta...

A breviáriumról nem tudsz, hogy valahol az is megtalálható-e?

Alácsi Ervin János írta...

Kedves Áfonya,

Vannak kísérletek arra, hogy a Breviarium Romanum valamely változatát online hozzáférhetővé tegyék. Ilyen például a következő url-en elérhető honlap, ami az 1962-es változatot szeretné majd idővel teljes egészében közölni (sajnos egyelőre hiányos):
www.ecclesiacatholica.com/breviarium%20romanum/index%20breviarii.htm

Elérhető továbbá a hórák ordináriuma az 1911-es X. Piusz féle átrendezésben itt:
www.traditio.com/off.htm

Mindazonáltal szeretném jelezni, hogy az 1911-es X. Piusz féle Psaltérium-átrendezés tökéletesen tönkrevágta a Római Officium hagyományos rendjét, amit valószínűleg nagyjából 1500 éven át őrzött az Egyház változatlanul. Sajnos XVI. Benedek "Summorum Pontificum"-ja kifejezetten előírta az 1962-es változatot, de aki nincs kánoni obligatio alatt, az nyugodtan végezheti a korábbit is devocionális célzattal (már ha bírja a terhet).