"Inebriabuntur ab ubertate domus tuae, et torrente voluptatis tuae potabis eos; quoniam apud te est fons vitae, et in lumine tuo videbimus lumen." (Ps. 35,9-10)

péntek, szeptember 14, 2007

„LOQUERE MAIOR NATU: DECET ENIM TE. PRIMUM VERBUM DILIGENTI SCIENTIA, ET NON IMPEDIAS MUSICAM.”

Tisztában vagyok azzal, hogy ezt a blogot tulajdonképpen saját szórakoztatásomra, egyfajta „belső” dialógusként bütykölöm, ezért rajtam kívül legföljebb egy-két elkötelezett barátom olvassa szánalomból. Azért mégis fontosnak tartom, hogy ma külön megemlékezzek XVI. Benedek pápa Summorum Pontificum kezdetű liturgikus motu propriójának mai hatályba lépéséről. Én a magam részéről itt, dolgozó/hálószobai magányomban el fogom énekelni a Te Deum-ot, és biztos vagyok abban, hogy a fizikális és virtuális térben tapasztalt néha nyomasztó magányomban sem leszek egyedül. Méghozzá azért, mert az angyali karoknak, valamint az üdvözült és tisztulás alatt álló lelkeknek megszámlálhatatlan serege fog hozzám csatlakozni. A hit egyik legcsodálatosabb és legvigasztalóbb misztériuma a szentek egysége!

Továbbmegyek: ezzel a látszólag elszigetelt tettemmel csatlakozni fogok a híveknek azon sokszázezres, talán több milliós tömegéhez, akik ma – mint egykor Izrael fiai – a hosszúra nyúlt fogságból való szabadulásukat ünneplik. Persze remélem ezek a hívek és mindvégig hűségesen kitartó papjaik egyúttal tudatosítják magukban azt is, hogy a dolgok természetéből fakadóan, valamint a saját megosztottságunk és bűneink miatt, ránk is egy hosszú sivatagi menetelés vár. Valószínűleg ez a generáció már legföljebb az ígéret földjének kapujáig jut el; a mi dolgunk a magok elhintése, az aratás már másra tartozik. Ennek földolgozásához kell egyfajta alázat, aminek persze egyébként is jó nem híján lenni.

Végül a MKPK szeptember 12-i (kicsit hervasztó) sajtótájékoztatója ürügyén szeretném megjegyezni, hogy az 1962-es Misszálé nehezen beszerezhető mivolta nem kell, hogy elriasszon egyetlen papot sem a régi, hagyományos latin rítus rendszeres ünneplésétől. Az 1920-as editio typica-hoz képest ugyanis a változtatások minimálisak; csak apróbb rubrikális, és kicsit kiterjedtebb kalendáriumra vonatkozó igazítások történtek.

Amennyiben egy korábbi Misszálét vagy Breviáriumot akarnánk hozzáigazítani az 1962-es kalendáriumhoz, ebben nagy segítségünkre lehet Dom Lipovszky A. Gergely prelátus atya havi rendszerességgel frissített, igen informatív internetes direktóriuma.

http://katolikus-traditio.hu/3.htm

Ezentúl az angolul tudók számára interneten keresztül beszerezhető az 1962-es Breviárium és Misszálé részletes rubrikáskönyve (emberbaráti 15 USD áron).

www.aquinasandmore.com/index.cfm/title/The-Rubrics-of-the-Roman-Breviary-and-Missal/FuseAction/store.ItemDetails/SKU/59042/index.htm

Innen javasolnám az illetékeseknek (persze a blogomat nem olvassák, így a dolog elég parttalan), hogy az 1962-es Misszálé magyarországi ritkasága fölötti sajnálkozás (vagy kárörvendés) helyett, fordíttassák le magyarra az előbb említett rubrikás könyvet, illetve forgalmazzanak a katolikus könyvkiadókon és könyvterjesztőkön keresztül olyan direktóriumokat is, amelyek a Summorum Pontificum által általánosan engedélyezett liturgikus forma napi használatához adnak eligazítást.

„LOQUERE MAIOR NATU: DECET ENIM TE. PRIMUM VERBUM DILIGENTI SCIENTIA, ET NON IMPEDIAS MUSICAM.” (Ecclesiasticus 32, 4-5)

1 megjegyzés:

Talmácsi József írta...

Kedves Ervin!
Nem szánalomból olvasom a blogod, hanem őszinte érdeklődéssel. Magánban itt érhetsz el: talmacsij@fibermail.hu
Józsi