"Inebriabuntur ab ubertate domus tuae, et torrente voluptatis tuae potabis eos; quoniam apud te est fons vitae, et in lumine tuo videbimus lumen." (Ps. 35,9-10)

hétfő, november 24, 2008

A cisztercita rítus visszatért!

Az "Ecclesia Dei" Pápai Bizottság 2008. november 21-én közölte Főtisztelendő Josef Vollberg O.C.S.O. apáttal, a németországi Aachen egyházmegyéjében található trappista Mariawald kolostor apátjával, hogy a Szentatya megadta számukra az engedélyt (kiváltságot) az obszerváns cisztercita (trappista) liturgiához való visszatérésre (annak 1963/64-es állapota szerint).

Főtisztelendő Josef Vollberg apát úr személyesen adta át a Szentatyának a szerzetesek arra irányuló kérelmét, hogy a Monte Cistello-i (Róma, 1964) cisztercita "úzust" újra liturgikus használatba vehessék.

4 megjegyzés:

CLSMA írta...

Csak egy helyesbítés: az ún. Monte Cistello-i rítus éppen hogy a trappsita reformliturgia volt, hiszen a trappisták különösen jeleskedtek a zsinati szellem elsajátításában. Mariawald ez előttre tér most vissza. M.

Alácsi Ervin János írta...

A hírt egy az egyben a "nemzetközi" híradásokból fordítottam. Nem mismásolok, fogalmam sincs, hogy milyen az a Monte Cistello-i rítus valójában. Az eddig megjelent hírek azonban félreérthetőek, amennyiben nem derül ki belőlük egyértelműen, hogy Mariawald VI. Pál rítusát elhagyva most a zsinat alatt (1962-64) kidolgozott ciszterci "reform" rítushoz tértek vissza, vagy a "hagyományos" ciszterci rítusra, ami föltételezem a Tridenti Zsinat utáni időszakban is átesett kisebb-nagyobb módosításokon.

Csabrendeki írta...

A régi ciszterci liturgikus énekek iránt éreklődőknek ajánlom a kiváló Ensemble Organum énekegyüttes "Chant cistercien" c. kíváló lemezét (Megjelent a harmonia mundi lemezkiadónál).

Alácsi Ervin János írta...

Egy hivatalos trappista híradás szerint (http://www.ocso.org/HTM/net/mariaw-en.htm) immáron bizonyítottnak látszik, hogy a Mariawald-i trappista közösség a II. Vatikáni Zsinat alatt kidolgozott reformrítushoz tért vissza (Monte Cistello, 1964). De milyen kár... reméljük, hogy ez csak az első lépés.